Durban bez przełomu, apel prezydenta Malediwów

Po dwóch tygodniach żmudnych negocjacji, na szczycie klimatycznym w Durbanie, światowi przywódcy po raz kolejny wykazali niezdolność do powstrzymania globalnego ocieplenia – uważa organizacja ekologiczna WWF. Setki milionów ludzi na całym świecie zostały skazane na dalsze dramatyczne pogorszenie ich warunków życia w rezultacie zmian klimatu. Przyczyniła się do tego również postawa polskiej delegacji.

Osiągnięte dziś w nocy porozumienie nie przyniesie przełomu w walce z globalnym ociepleniem – mówi Monika Marks z WWF Polska. – Ustanowiło Zielony Fundusz Klimatyczny ze zbyt małymi kwotami, odroczyło najważniejsze decyzje w sprawie treści Protokołu z Kioto, a jego strony podjęły niejasne zobowiązanie do przyjęcia globalnego porozumienia od 2020 roku, które pozwoli na wzrost średniej globalnej temperatury nawet o 4 stopnie.

Opieszałość polityków, którzy spotkali się w Durbanie, doprowadzi Ziemię do niebezpiecznego przegrzania. Naukowcy twierdzą jednoznacznie, że ekstremalne warunki pogodowe - susze i fale upałów - w wyniku zmian klimatycznych będą nękać nas coraz częściej, zaś jedynym sposobem na zapobieganie im byłoby globalne porozumienie dotyczące redukcji emisji gazów cieplarnianych.

W ostatnich latach rządy zobowiązały się do zatrzymania wzrostu globalnej temperatury na poziomie nie wyższym niż 2 stopnie, ale w Durbanie nie udało im się wywiązać z tej obietnicy. Prognozowany wzrost będzie wyższy, zaś w tym roku odnotowano najwyższy poziom emisji gazów cieplarnianych w historii dokonywania jego pomiarów.

Tymczasem dziś jest jasne, że interesy kilku przywódców obecnych na zakończonym właśnie szczycie klimatycznym, pozostawiają świat w poważnym zagrożeniu – dodaje Marks. - Katastrofa to mocne słowo, ale nie wystarczające do opisania przyszłości z 4-stopniowym wzrostem globalnej temperatury.

Ministrowie i przywódcy spędzili kluczowe ostatnie dwa dni rozmów koncentrując się jedynie na kilku specyficznych zapisach w negocjowanym tekście porozumienia, zamiast wykorzystać ich polityczny kapitał i zobowiązać się do faktycznego, wzmocnionego działania w odpowiedzi na zmiany klimatu. Niektóre kraje, jak Stany Zjednoczone, pokazały, że nie są zainteresowane wspieraniem ambitnego porozumienia w Durbanie. Odpowiedzialność za ten stan rzeczy ponosi także kilka innych państw, takich jak Japonia, Kanada i Rosja.

Na szczycie w Durbanie Polska nie wykazała się w roli lidera w związku z prezydencją naszego kraju w Radzie UE – uważa Marks. - Nie potrafiła wznieść się ponad własne interesy i zacząć w końcu reprezentować interes ogółu. Obniżała za to skuteczność negocjacji, utrudniając ustalenia naciskając na własne wąsko pojęte interesy narodowe i dążąc do zmaksymalizowania liczby pozostałych w nadwyżce uprawnień do emisji, przeniesionych na drugi okres zobowiązań protokołu z Kioto i osłabiając tym samym faktyczne redukcje emisji.

Inaczej niż Polska zachowały się małe, wyspiarskie kraje, które dziś najsilniej odczuwają zmiany klimatu. Niektórym z nich grozi zatopienie w związku z podnoszącym się poziomem mórz i oceanów. W ramach kampanii „SOS dla świata” prowadzonej przez WWF Polska prezydent Malediwów, Mohamed Nasheed, zaapelował do Polaków o przejście na energię odnawialną. Skoro istnieje już technologia, nie wyobrażam sobie dlaczego nie mielibyśmy z niej korzystać, aby w przyszłości przestawić się na energię odnawialną – powiedział Nasheed.

Polski rząd wydaje się nie dostrzegać potrzeby okazania globalnej solidarności – podsumowuje Marks. – Jest to niezrozumiała postawa, tym bardziej, że skutki zmian klimatu odczuwać będziemy coraz częściej również w naszym kraju. Krótkowzroczność i brak inwestycji w efektywność energetyczną oraz energetykę odnawialną nie pomoże ani Polsce ani światu.

Każdy może przyłączyć się do przeciwdziałania zmianom klimatu. Zachęcamy do podejmowania ekologicznych zobowiązań na stronie naszej kampanii "SOS dla świata", które pozwolą chronić Ziemię przed globalnym ociepleniem!

• 1274000 litrów wody oszczędzają miesięcznie użytkownicy wortalu dzięki szczelności kranów
  • 85050 litrów wody oszczędzają użytkownicy wortalu dziennie dzięki zakręcaniu wody podczas mycia zębów
  • 1708 użytkowników dzięki wybieraniu prysznica zamiast wanny zużywa 7 razy mniej wody dziennie
  • Użytkownicy wortalu rezygnują rocznie z użycia 1117500 toreb foliowych