Wyniki konkursu "Mój ekologiczny dekalog"

Wyniki konkursu „Mój ekologiczny dekalog” już są!

Zebraliśmy bardzo dużo zgłoszeń, więc mieliśmy wyjątkowo trudne zadanie, by wyłonić 10 zwycięskich wypowiedzi. Właśnie dlatego, a także ze względu na niezwykle wysoki poziom zgłoszeń, postanowiliśmy nagrodzić 11 osób!

Nagrody w postaci koszulek z logo kampanii "SOS dla świata" otrzymują (nagrody równoległe, kolejność alfabetyczna wg nazwisk):

1. Adria Błaszczyk
  2. Natalia Elijasik
  3. Monika Jasińska
  4. Basia Liliental
  5. Paulina Małolepszy
  6. Joanna Nazimek
  7. Kornelia Roś
  8. Agata Światłoń
  9. Patrycja Wołosiewicz
  10. Hanna Zawisza
  11. Martyna Żmuda-Trzebiatowska

Ze zwycięzcami skontaktujemy się drogą mailową.

Dziękujemy za udział uczestnikom konkursu "Mój ekologiczny dekalog”, a zwycięzcom gratulujemy!

Wkrótce ogłosimy kolejny konkurs, więc pozostańcie z nami!

Zachęcamy do zapoznania się ze zwycięskimi wypowiedziami:

Adria Błaszczyk:
„Mam tatę leśnika, który od wielu lat walczy z ludzką znieczulicą i bezmyślnością. Mieszkam w leśniczówce. Wiem co oznaczają TONY!!!! śmieci wyrzucane od tak, brak szacunku ludzi do przyrody... płynie we mnie krew buntownika. (…)” Czytaj całość >>

Natalia Elijasik:
„Minęło południe, kolejna godzina…
Ktoś rusza… Wychodzi…
Rozpinać zaczyna… a rękę na małej
pamiątce układa.

Po pierwsze żyj, nie zabijając (…)” Czytaj całość >>

Monika Jasińska:
„Kropelka do kropelki w Afryce cud wielki,
drzewo do drzewa orangutan z radości śpiewa,
zielone płuca ziemi oddychają i nam czyste powietrze dają (…)” Czytaj  całość >>

Basia Liliental:
„Moje postanowienia zawarte w dekalogu wypełniam codziennie. Już przed jego wypełnieniem postępowałam ekologicznie, ale teraz robię to bardziej świadomie (…)” Czytaj całość >>

Paulina Małolepszy:
„Nie zaśmiecajcie swoich sumień ekologicznych! Kogóż z nas choć regularnie o tym słyszy, obchodzi niszczenie lasów deszczowych, topnienie lodów Arktyki czy wymieranie jakichś mało znanych gatunków roślin czy zwierząt. Nikt z nas nie czuje się za to odpowiedzialny. (…)” Czytaj całość >>

Joanna Nazimek:
"Chcesz biegać po zielonych łąkach?
Chcesz w przejrzystej wodzie złapać pstrąga?
Chcesz czuć pod stopami poranną rosę?
Nic prostszego.
Dołącz do robienia-czegoś dobrego. (…)” Czytaj całość >>

Kornelia Roś:
„M ogę już dziś światu pomóc, nawet nie wychodząc z domu!
Ó wczesne problemy redukuję,  gdy segregację papieru stosuję,
J eśli kawałek czystej kartki znajduję, do robienia notatek wykorzystuję! (…)” Czytaj całość >>

Agata Światłoń:
„Gatunki zagrożone naturę mają piękną,
ale ku ich kupieniu me myśli nie ulegną.
Kiedy biorę prysznic to mija czas bardzo krótki,
gdy myję swoje zęby zakręcam oba kurki. (…)” Czytaj całość >>

Patrycja Wołosiewicz:
„Po obejrzeniu odcinka:  ,,Kropla  w morzu potrzeb,, słowo WODA, nabrało dla mnie nowego znaczenia. Myślałam, że zdawałam sobie sprawę z problemu, jakim jest brak wody pitnej w Afryce, przyznaję myliłam się. (…)” Czytaj całość >>

Hanna Zawisza:
„Cała akcja jest świetnym sposobem na to by dowiedzieć się co możemy zrobić by pomóc światu. Każdy z nas robiąc dekalog, wchodzi w grupę ludzi którzy chcą coś zmienić. Takie proste informacje mogą zmienić życie nasze i innych. (…)” Czytaj całość >>

Martyna Żmuda – Trzebiatowska:
„To jak nasza planeta zaczyna ubożeć, od tego jak postępujemy w codziennym życiu, pokazuje jakimi ludźmi jesteśmy naprawdę. Każdy po obejrzeniu jakiegokolwiek odcinka, o tym jak zaniedbujemy Ziemię, postanawia zmienić swoje nawyki. Jednak najczęściej tak się nie staje. (...)” Czytaj całość >>

• 1274000 litrów wody oszczędzają miesięcznie użytkownicy wortalu dzięki szczelności kranów
  • 85050 litrów wody oszczędzają użytkownicy wortalu dziennie dzięki zakręcaniu wody podczas mycia zębów
  • 1708 użytkowników dzięki wybieraniu prysznica zamiast wanny zużywa 7 razy mniej wody dziennie
  • Użytkownicy wortalu rezygnują rocznie z użycia 1117500 toreb foliowych